Alt du trenger å vite om RIB - din kjøpsguide

Hva er en RIB og hvem passer denne typen båt for?

Uttrykket RIB er en forkortelse for «Rigid Inflatable Boats» og denne typen båter er en kombinasjon av glassfiberskrog og en pontong. RIB på markedet i dag er ofte fra størrelser rundt 12-13 fot og helt opp til 28-30 fot. Det er også en del forskjeller mellom typene av RIB som du bør være oppmerksom på, spesielt når det kommer til utstyr og komfortnivå om bord.

Opprinnelsen til RIB som båttype var med et klart fokus på praktiske løsninger og et dekksområde som kunne stue vekk bagasje, materialer, dykkerutstyr osv. Dekket er også laget for at du enkelt skal kunne ta deg rundt, og båtene har et lavt fribord for å gjøre det så enkelt som mulig å komme seg inn og ut. RIB´en har ofte godkjenning for mange personer om bord, grunnet høy oppdrift fra pontongene, men vær obs på at antallet personer i båtens tekniske data ofte står i relasjon til hvilken kategori den er godkjent i. Vanligvis tar båten flere passasjerer i kategori C (beskyttede farvann) enn kategori B. Les gjerne over hva din RIB eller den RIB´en du ønsker å kjøpe er godkjent for.

 

Hva kan du forvente av RIB´en? Vi tar for oss design, båtens praktiske funksjoner og utnyttelsen av dekksplass

Bruken og tilpasningene

Et godt sted å starte vurderingen av hva slags RIB du har behov for er bruken av båten. RIB´en er kjent for å være et praktisk alternativ, men båtens åpne karakter gir den begrensninger med tanke på å holde passasjerer og fører tørre, skulle det kommer regn. Mange velger RIB som båt for bruk på hytta, landstedet eller huset ved sjøen, da denne typen båt passer godt inn i bruken knyttet til slike steder (ofte små, korte turer over begrenset tid). Er du på utkikk etter kombinasjonen av dagstur og praktisk bruk, bør du studere hvordan båtene er satt opp med kalesjeløsninger og takløsninger. Her får du også muligheten til å velge båter med forskjellig komfortnivå og dermed kalesjeløsninger. Mange RIBer leveres med såkalt bimini, et soltak som kan settes opp over akterdelen av båten, dette kan fungere som regnbeskyttelse, men kan ha begrensninger under kjøring.

Stuerom og plass:

RIB´en har ofte god stueplass, og flere områder i båten hvor det er rom til bagasje. Ta gjerne en titt på båten du har sett deg ut; hvor har den stueplass, hvor enkelt er det å laste inn og ut av, hvordan er det å betjene med putene montert? Flere av disse løsningene skal du bruke daglig og det er derfor nyttig å bruke litt tid på å studere løsningene (og ikke minst teste dem ut).

 

Bilde: Stuerom i konsollen på RIB

RIB´ens vindskjerm og konsoll

Da RIB´en stort sett brukes på sommerdager og i godt vær er det ofte mindre vindskjerming på RB enn andre båter. Du bør vurdere ut i fra ditt behov og din bruk hva du trenger av vindskjerming, et godt råd er å se båten og teste ut førerposisjon og passasjerposisjon bak vindskjermen.  Se hvor høyt vindskjermen dekker deg og hvordan oversikten er fra førerplass. Sjekk gjerne også stående stilling, da mange velger å stå og kjøre RIB.

Strøm og uttak.

Da RIB´en typisk brukes

  • Har båten 12V- og strømuttak?
  • Du kan få levert RIB med to batterier (ett startbatteri og ett forbruksbatteri), dette kan være nyttig når det lades mobiltelefoner og du bruker kjøleskuff.

Dagsturbehovene

Ved behov for dagsturbåt kan RIB være en god løsning, med god plass, praktiske løsninger og er en båt som er relativt enkel å manøvrere og legge til. Du kan enkelt legge deg opp til andre båter med myke pontonger og eventuelt fendere mellom. Mange RIB kan utstyres med doble batterier, kjøleutstyr og pantry, noe som gir dem økt fleksibilitet for deg. Her kan du lagre kjølevarer, lage mat og nyte måltidene om bord i de større utgavene. Har du dagsturbehov og ser etter RIB kan det være en god idé å titte etter de større, mer utstyrte modellene. Den klare fordelen ved å velge en båt som RIB som dagsturbåt er muligheten for å få med mange mennesker på tur. I en 7-meter RIB vil du kunne frakte opp mot 12 personer i kategori C (beskyttede farvann), så her kan du invitere hele storfamilien med.

Komfortsonene

De store åpne sonene på dekket i RIB gjør ofte at de mer utstyrte utgavene har flere enn ett sted for solseng og avslapning. Ofte er baugpartiet bredt og fint, med godt utstyrt solseng, samtidig som akterdekket har løsninger for akkurat det samme. På den måten binder du aktivitetssonene i RIBen sammen og det er god plass for hele familien, selv når du velger å legge båten på svai. Utstyrer du RIB´en med badeplattformer får du et ypperlig utgangspunkt for fine dagsturer på sjøen.

Bilde: aktersalong (U-sofa) med spisebord